İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: “KİPTAŞ, BÜTÜN BU SÜRECİN TAKİBİNİ, DENETLEYİCİLİĞİNİ SÜRDÜ... " />
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Lisanslı

Çağlayan Mah. 283. sokak No:5/24 Mamak/ANKARA

İstanbul Yenileniyor Güçlendirme Projesi Tanıtıldı

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: “KİPTAŞ, BÜTÜN BU SÜRECİN TAKİBİNİ, DENETLEYİCİLİĞİNİ SÜRDÜRECEK”

İmamoğlu, güçlendirme sürecinin nasıl ilerleyeceğini şu sözlerle dile getirdi:

“Ruhsat ve yapı kayıt belgesi gibi birçok hususun, ruhsat belgeleriyle birlikte var olduğu bir sistemle hayata geçirilen bu süreç başlayacak, vatandaşlarla proje firmaları bir araya getirilecek, üniversite tarafından onaylanan projeler doğrultusunda bir maliyet sunulacak. Maliyeti kabul etmeleri halinde hak sahipleri, uygulama firmasıyla bir araya getirilecek. Sözleşmeler yapılıp, süreç başlayacak. KİPTAŞ, bütün bu sürecin takibini, düzenleyiciliğini denetleyiciliğini sürdürecek. Başından sonuna kadar vatandaşına güvence sağlayacak. Kurduğumuz güçlendirme sistemiyle birlikte, 2007 yılında yasallaşan güçlendirme sisteminin yaygınlaştırılmasına ve güvenilir uygulamaların sayısının arttırılmasına da ciddi bir katkı sağlamış olacağız. Amacımız, güçlendirme teknolojisinden mümkün olan tüm yapıların faydalanmasına katkı sağlayarak, olası bir deprem öncesi İstanbul'u mümkün olduğu kadar dayanıklı hale getirip, insanlarımızın hayatını güvence altına almak. Bu konuda zaman kazanmak demek, emin olun ki hayat kazanmak demektir. O nedenle herkesi, duyarlı olmaya ve aktif davranmaya davet ediyorum.”

KİPTAŞ GENEL MÜDÜRÜ ALİ KURT: “6 ŞUBAT DEPREMLERİNDEN SONRA BAŞVURULARIMIZ 2 KAT ARTTI”

Kurt sözlerine şöyle devam etti; “416 bin bağımsız birimde yaşayan 1 milyon 650 binden fazla insanımız bize diyor ki biz yenileme bedelini ödeyerek yapılarımızı yenilemek istiyoruz. Yapacak çok iş var. Zaman az ve maliyetler hiç olmadığı kadar hızla artıyor.  Biz bu sistemi açtığımızda inşaat maliyeti m2 başına 2.000 TL idi, şu anda bunun sekiz katı - tam sekiz katı!  16.000 TL. Ve üzülerek söylüyorum daha da artacak. Maliyetlerdeki bu korkunç artış nedeniyle istediğimiz hızda ilerleyemiyoruz.  Bakın bize başvuran yaklaşık bir milyon 600 bin kişi var.” dedi.

Kurt; “Binaların ayakta kalmasını sağlayacak, can kaybını engelleyecek alternatif bir çözümü yine İstanbul yenileniyor çatısı altında sunuyoruz. Bugün itibarıyla KİPTAŞ koordinasyonunda üniversite iş birlikleri ile mühendislik olarak elverişli yapıların güçlendirilmesi için bir adım atıyoruz. İBB hızlı tarama testinde yapısı riskli çıkan, ruhsata tabi olan ve hak sahiplerinin %100 uzlaştığı konutlarda, vatandaşlarımız maliyet fiyatı üzerinden güçlendirme hizmetini İstanbul Yenileniyor çatısı altında sunacağız. Başvuru süreci vatandaşlarımız için son derece basit olarak işleyecek. İlk başta hızlı taramada “e” sınıfı kategorisinde riskli çıkan yani güçlendirilebilecek en acil yapılara hizmet sunmaya başlayacağız. İlk etapta hızlı tarama sonucu riskli çıkan 7 bin yapının güçlendirme hizmetinden faydalanmasını hedefliyoruz.  Süreç içerisinde kapsamımızı genişleteceğiz. Vatandaşlar sisteme başvurduktan sonra gerekli incelemeler uzman ekiplerimiz ile yapılacak. Sonra güçlendirmenin maliyeti hızlıca hazırlanacak ve vatandaşa sunulacak. Hak sahipleri maliyet üzerinde uzlaşıya vardığında da vakit kaybetmeden proje çalışması başlanacak ve bu projelerde uygulayıcılara üniversitelerimizin onayının alınmasını şart koşacağız.

Yani arkamızda yine bilim ve akıl olacak.” dedi.

 

Bünyesinde birçok üniversitemizi barındıran Türkiye Deprem Vakfı’yla iş birliği protokolü imzalamak konusunda mutabakat sağladıklarını dile getiren KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, sözlerine şöyle devam etti;

 “Bu zor günlerden her anlamda güçlenerek çıkmak için biz çalışmaya devam ediyoruz. Hızlı yol almak için ise çözüm odaklı olmaya, işbirliğine ve bilime inanıyoruz.  Bugüne kadar en fazla riskli yapıya çözüm üreten yönetim olarak her gün yaptıklarımızın üzerine koymaya, süreci geliştirmeye de devam edeceğiz. Bu projenin etkin ve verimli bir şekilde işlemesine destek verecek herkese şimdiden teşekkür ediyorum.”

 

İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU: “DEPREME HAZIRLIK KONUSUNDA, EKONOMİK VE HIZLI BİR SEÇENEK DAHA SUNMUŞ OLUYORUZ”

İBB olarak, göreve geldikleri ilk günlerden bu yana deprem ve kentsel dönüşüm konusunda yaptıkları çalışmalardan örnekler veren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Bizim için en ön safta, en öncü konunun deprem olduğunu İstanbul halkıyla paylaşmıştık. Afet odaklı kentsel dönüşüm çalışmaları bu alanlardan biridir. Ve bugün, bu konumda gerçekten mühim bir adımı hep birlikte atıyoruz. Elverişli yapıların KİPTAŞ koordinasyonunda ve üniversitelerle, bilim insanlarıyla, teknik insanlarla iş birliği içerisinde güçlendirilmesine hep birlikte başlıyoruz. Artık hızlı tarama testinde riskli çıkan yapılar için hemşerilerimiz, ‘İstanbul Yenileniyor’ platformuna güçlendirme talebinde bulundurma bulunmak üzere başvurabilecekler. Böylece depreme hazırlık konusunda, ekonomik ve hızlı bir seçenek daha sunmuş oluyoruz. Bu işin öncülüğünü yapmak zorundayız. Üniversiteler tarafından onaylanan, en uygun ve ekonomik güçlendirme projelerinin KİPTAŞ gözetiminde uygulanacağı bir güçlendirme sistemini hayata geçiriyoruz. Mevzuat ve statik açıdan güçlendirilmesi uygun yapıların, günümüz teknolojisi ve koşullarında hibrit yöntemlerle güçlendirilmesini amaçlayan bu sistem, KİPTAŞ'ın koordinasyonunda, üniversitelerle iş birliği içerisinde yürütülecek. Her anında teknik, bilim, uygulama, bütün unsurlarıyla bir araya gelecek.”